Založ si blog

Koronakríza: Vláda paniky a strachu

Vstúpiť v týchto dňoch do diskusie na tému COVID 19 a vysloviť názor, ktorý poprie väčšinové stanovisko spoločnosti vybudované na „neotrasiteľných faktoch“ o tomto ochorení, je tancovanie na ostrej hrane noža. No správny názor si môžeme utvoriť len vtedy, ak máme k dispozícii dostatok faktov a nemáme strach, že ten, čo medzi nezapadá, nám naruší naše pohodlie.

Z úst politikov, mnohých vedeckých kapacít, odborníkov aj zo strany médií sa už takmer mesiac, každý deň bezprecedentne chŕlia čísla o počte diagnostikovaných, chorých, mŕtvych. Nechýba dokonca uvedenie pohlavia, veku či lokality. Nasledujú návrhy opatrení, ktoré paralyzujú život, devastujú ekonomiku, ničia životy rodín a je priam nemožné, aby na dlhé obdobie nezasiahli ľudskú psychiku.  Možno len žasnúť nad tým, ako tí, od ktorých by sa to žiadalo najviac, nie sú schopní alebo ochotní pozrieť sa na vec inými očami, bez strachu, bez predsudkov. Robia to zámerne, zo strachu alebo len nemajú dosť informácií? Pretože ľudia zaťažení existenciálnymi problémami, rodičia bojujúci s náložou školských povinností svojich detí, ľudia v tzv. „prvej línii“, živnostníci, podnikatelia, športovci či umelci bez práce, ktorí každý deň počítajú straty a rozmýšľajú, či to už nezabaliť –  tí všetci sa chcú oprieť o dobré a múdre rozhodnutia najvyšších predstaviteľov štátu a tiež dostatok vecných informácií zo strany médií.

Sú teda čísla o počte chorých a mŕtvych na koronavírus natoľko dramatické, že možno hovoriť o opodstatnenosti prijímaných opatrení?  Vyzerá to tak, že ani zďaleka. Za mnohé z verejne dostupných zdrojov možno uviesť príklady z Nemecka, kde špičkoví lekári a odborníci z odboru mikrobiológie zareagovali na aktuálnu situáciu https://ceskavec.com/2020/04/nemecti-lekari-se-bouri-korona-epidemie-je-velky-podvod-ten-vir-tu-byl-vzdy-statisticky-mrtvych-jsou-vymyslene-kdo-za-tim-je

Názory, ktoré sa vymykajú spomedzi ostatných, priniesla aj skúsená česká mikrobiologička a primárka  antibiotického centra Všeobecnej fakultnej nemocnice v Prahe, Václava Adámková, ktorá bez okolkov hovorí o hystérii a upriamuje pozornosť na viacero faktov, medzi nimi aj ten, že počítanie ľudí nakazených na  koronavírus nie je správne. https://www.televizeseznam.cz/video/strunc/nakazene-koronavirem-pocitame-spatne-je-to-ucelova-prezentace-varuje-primarka-adamkova-64047436?dop_ab=0&dop_source_zone_id=1&dop_req_id=JFxHUJ6IGBk-202003271157&utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku&utm_campaign=_var

Ak hovoríme o dostatku informácií, je ťažko pochopiteľné, prečo doteraz u nás pre porovnanie nikto nezverejnil fakty o priemernej ročnej úmrtnosti na celý rad iných ochorení, hoci sú natoľko alarmujúce, že podľa vzoru riešenia súčasnej situácie by mali vlády všetkých krajín sveta okamžite a bezodkladne zasadnúť, hľadať riešenia a prijímať potrebné opatrenia na úrovni štátov, svetadielov a celého sveta. Tu je niekoľko čísiel, o ktorých si mnohí po prvom prečítaní pomyslia, že to nemôže byť pravda. Sú to oficiálne zverejnené štatistiky, takže niet pochýb o ich pravdivosti.

 

AIDS 397 000
Fajčenie 7 000 000
Hepatitída B 605 000
Čierny kašeľ 410 000
Tetanus 275 000
Užívanie antiobiotík 140 000
Cholera 1 000 000
Srdcovo-cievne choroby 18 000 000
Malária 3 000 000
Akútne respiračné infekcie 7 000 000
Tuberkulóza 2 900 000
Hnačkové ochorenia 3 000 000
Infekčné choroby – deti 9 000 000
Podvýživa – deti 3 500 000

 

Ešte tri čísla. Každý deň zomrie od hladu približne 40 000 ľudí, z toho 11 000 detí. Za týždeň je to približne 280 tisíc osôb. Pre lepšiu predstavu je to, akoby za týždeň vymreli celé Košice. Pre nás nepredstaviteľné. No ani pri úmrtiach na hlad, ani pri žiadnej z vyššie uvedených diagnóz, sa v žiadnej krajine nezverejňujú denné štatistiky a vôbec, alebo len výnimočne, prijímajú paušálne opatrenia, ktoré by obmedzovali bežný život ľudí. Pre porovnanie – k dnešnému dňu zomrelo na koronavírus na svete 128 890 osôb  a na Slovensku 6 osôb. Keďže väčšina z obetí, ktoré sa ocitli v tejto štatistike, mala diagnostikované aj iné ochorenia, nemusel byť príčinou smrti výhradne vírus COVID 19.

Je pochopiteľné, že odolať emóciám spojeným s utrpením alebo smrťou človeka je nesmierne ťažké, ale zdravý rozum by mal dostať prednosť za každú cenu. A to sa týka predovšetkým tých, ktorí nesú zodpovednosť za situáciu v krajine, teda našej vlády, parlamentu a odborných elít. Hoci veta: „Teraz nemôžeme byť optimisti,“ ktorá zaznela na jednej z tlačoviek pána premiéra Matoviča, pôsobí prinajmenšom znepokojujúco. Nevedno, čo chcel náš vrcholný politik touto vetou povedať ľuďom (možno mu to len tak vykĺzlo, nečudo, nebolo by to prvýkrát),  pretože v skutočnosti iba optimizmus môže uľahčiť riešenie ich problémov. Sklamanie a znechutenie pôsobia presne opačne. V tejto situácii nie je pre nikoho jednoduché odolať negatívnym pocitom. Niekto musí zabrať viac, inému stačí menej. A sú aj takí, pre ktorých je to nálož ako delo. Byť v týchto časoch seniorom je poriadna fuška. Nielen preto, že sú objektívne ohrození viac ako ostatní, najmä pokiaľ trpia celým radom ďalších ochorení.  Spoločnosť ich nedokáže ochrániť v prvom rade pred stresom a obavami. Naopak, servíruje im ich stále  viac a viac. Palcové titulky ako „Svet ostal v šoku“, alebo „Utrpenie nemá konca“ útočia na našu prvú signálnu ako roj sršňov na svoju obeť. Aj emotívne televízne a rozhlasové posolstvá s hudobným podmazom v mólovej tónine, za ktorý by sa nehanbila ani najmelancholickejšia filmová snímka, chcú poriadnu dávku odolnosti.

Situáciu s COVID 19 nemožno zľahčovať, lebo každý ľudský život má svoju hodnotu.  Niektoré opatrenia, ako napríklad nezdržiavať sa v období zvýšeného výskytu vírusu (akéhokoľvek, nie iba koronavírusu) na miestach s väčšou koncentráciou ľudí, majú svoj zmysel. No rovnako netreba zľahčovať aj desiatky chorôb alebo negatívnych, známych či zatiaľ neznámych, dopadov na zdravie a životy ľudí na Zemi. Ak tento blázinec a vládou nastavené nezmyselné obmedzenia včas neprestanú, bude to mať následky, o ktorých, ak sa toho v zdraví dožijeme, budeme ešte rozprávať našim vnukom a pravnukom ako o tom najhoršom, čo sme v živote zažili. Lebo aj tí, ktorých táto situácia nezruinuje finančne a psychicky, budú už navždy opatrnejší a odmietavejší. Tak ťahajme spolu rozum z kúta.

Na záver už len vyjadrenie rektora Univerzity Karlovy v Prahe Mudr. Tomáša Zímu. Svetielko v tuneli. Múdry a zdravý názor v spoločnosti skrz naskrz presiaknutej strachom.

https://infogram.com/vyzva-rektora-uk-tomase-zimy-1h7k23gxlepg4xr?fbclid=IwAR1_6TckGjPDCnef71k2qDUBUjJ5DYsc3gM73FQNfr_ook0IAuzH9PuT0-k

Žijeme v modernom otroctve?

22.04.2020

„Nikto nie je tak beznádejne zotročený, ako tí, ktorí falošne veria, že sú slobodní.“ (Johann Wolfgang von Goethe) Je kapitalizmus spoločnosť otrokárov a otrokov? Možno systém neumožňujúci pre ľudí dosiahnuť úplnú slobodu nazvať otrokárskou spoločnosťou? Sloboda je často vnímaná nesprávne. Nie úplne správna poučka vraví, že sloboda je neprítomnosť [...]

Je Matovič choromyseľný?

14.04.2020

„Vládnuť by mali tí, ktorí by vedeli vládnuť najlepšie“ Aristoteles Povaha človeka môže mať rôzne zdravotné resp. psychické vady. Tie je možné mať už od narodenia, ale taktiež ich získať až počas života. Najlepší výraz vyjadrujúci ľahkú pomätenosť až ťažký idiotizmus a šialenstvo je choromyseľnosť. Slovo choromyseľnosť možno definovať ako [...]

Dušan Keketi

Sto dní ministra Keketiho: Rezort nemá ešte ani sídlo a stihol si už vyslúžiť chvály aj ostrú kritiku

08.05.2024 07:00

Vzniklo pred vyše troma mesiacmi, aby zvášilo povedomie o Slovensku. Dodnes však nemá ani riadne fungujúcu webovú stránku.

vojna na Ukrajine, M777, Doneck

ONLINE: Ďalší silný ruský útok na ukrajinskú energetiku. Minister odporúča šetriť elektrinou

08.05.2024 06:40

Rusko podniklo ďalší rozsiahly vzdušný útok na Ukrajinu, použilo pri ňom riadené strely a drony.

Srbsko, Čína, Si Ťin-pching, Peng Li-jüan, Aleksandar Vučič

Si Ťin-pching je v Srbsku, pripomenul zásah čínskej ambasády lietadlom NATO spred štvrťstoročia

08.05.2024 06:05

Čínsky prezident Si Ťin-pching pokračuje vo svojej ceste po Európe. Z Francúzska sa v utorok presunul do Srbska, kde ho privítal jeho náprotivok Aleksandar Vučić.

Jutta Urpilainenová

Nová studená vojna? Eurokomisárka vysvetľuje, ako vyzerá konkurenčný boj s Ruskom a Čínou

08.05.2024 06:00

Eurokomisárka pre medzinárodné partnerstvá Jutta Urpilainenová hovorí o právnom štáte a médiách na Slovensku aj konkurenčnom boju EÚ s Ruskom a Čínou.

bonumetverum

Pravdivé informácie k dôležitým témam na základe overených faktov.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 3
Celková čítanosť: 19080x
Priemerná čítanosť článkov: 6360x

Autor blogu

Kategórie

Archív